Thuisbatterijen: maak optimaal gebruik van gratis zonne-energie

Nu de energieprijzen de pan uitswingen én we door de invoering van het capaciteitstarief best zo weinig mogelijk verbruiken tijdens piekmomenten, zijn thuisbatterijen meer dan ooit een handige manier om minder afhankelijk te zijn van het elektriciteitsnet. Maar hoe werkt zo’n thuisbatterij precies en hoe rendabel is deze investering?

Het grote voordeel vanthuisbatterijenis dat ze het rendement van je zonnepaneel-installatie opmerkelijk verhogen. Gemiddeld verbruik je met zonnepanelen maar 30 procent van de energie die ze opwekken. Maar je kan dit verhogen tot 70 en zelfs 80 procent door een thuisbattterij te koppelen aan je installatie. Zo gaat de energie die je tijdelijk teveel opwekt niet terug naar het elektriciteitsnet, maar wordt ze opgeslagen in de thuisbatterij. Hoeveel stroom je kan opslaan, hangt af van de opslagcapaciteit van je thuisbatterij. Die wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh).

Piekverbruik

De energie die je batterij opslaat kan je op een later tijdstip zelf gebruiken. Bijvoorbeeld ’s nachts als je zonnepanelen niet werken. Of overdag tijdens piekmomenten waarop je verbruik hoger ligt dan wat je zonnepanelen opbrengen. Zeker met de invoering van het capaciteitstarief is dat een grote troef. Want voortaan wordt een deel van je factuur berekend op basis van je piekverbruik. Met zonnepanelen en een batterij kan je dat zo laag mogelijk houden.

Is een thuisbatterij rendabel?

Een thuisbatterij is vooral interessant als je meer elektriciteit produceert dan je op bepaalde momenten van de dag verbruikt. Die stroom wordt opgeslagen in je batterij. Er bestaan vandaag thuisbatterijen met verschillende opslagcapaciteiten, van 3 tot 14 kWh. Welke capaciteit jij nodig hebt, hangt af van het aantal zonnepanelen en van je elektriciteitsverbruik. Een gemiddeld gezin verbruikt 9,6 kWh per dag. Dat betekent dat je met een capaciteit van 10 kWh een hele dag van je thuisbatterij kan leven.

Hoe snel verdien je een thuisbatterij terug?

Voor een thuisbatterij betaal je tussen de 4.000 en 10.000 euro. Die prijs wordt bepaald door de opslagcapaciteit, de kwaliteit en het rendement van de batterij. Hierbij komen ook kosten van de omvormer en installatie. Niet goedkoop, maar je krijgt er wel wat voor terug. Zeker als je installateur je productie, verbruik en opslag goed op mekaar afstemt. Zo haal je het maximale uit je investering.

Powered by Livios